Jongveeroosters

Huisvest u kalveren die zelf nog niet hebben gekalfd? Aan de huisvesting van dit zogenoemde jongvee worden specifieke eisen gesteld. Zo moet de vloer een stevige, vlakke en stabiele oppervlakte hebben. Deze en andere regels zijn opgenomen in het Besluit houders van dieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of u zich hieraan houdt.

Als agrariër wilt u vooral uw werk kunnen doen en bent u het liefst zo weinig mogelijk bezig met wet- en regelgeving. Het is dan een geruststellende gedachte dat u met behulp van de prefab betonnen jongveeroosters van Oostbeton een stalvloer kunt samenstellen die aan alle eisen voldoet. Een vloer die ook nog eens op maat is en waarvan u de afzonderlijke onderdelen later eenvoudig kunt vervangen. Zodra onze vloer bij u in de stal is gelegd, kunt u zich direct op uw jongvee concentreren. U zult merken dat die op de betonnen roosters van Oostbeton uitstekend uit de voeten kunnen. Onze stalvloeren bieden uw kalveren het comfort dat zij nodig hebben om gezond door te groeien en succesvol op te kunnen fokken.

Wat is eigenlijk jongvee?

Onder jongvee vallen alle kalveren die zelf nog niet hebben gekalfd. Na een jaar wordt een kalf een pink. Nadat een pink is gedekt en zelf voor de eerste keer een kalf heeft gekregen, spreken we van een vaars. De vaars wordt op haar beurt een koe wanneer zij haar tweede kalfje krijgt. Alleen kalveren en pinken vallen dus onder het jongvee.

Kalfjes worden meestal na ongeveer drie weken samen met twee leeftijdgenootjes in een jongveestal geplaatst. In dit strohok leren ze krachtvoer en kuilvoer eten. Na vier maanden worden de kalfjes overgeplaatst naar de ligboxen waar ook de pinken, vaarzen en koeien liggen.

Welke stal heeft het jongvee nodig?

U gaat natuurlijk voor een kwalitatief hoogwaardige veestapel en geeft uw jongvee daarom graag een goede opfok. U weet dat goede omstandigheden en hygiëne belangrijk zijn om uw kalveren gezond en snel te laten groeien. Een schone jongveestal met verse stro is voor u vanzelfsprekend.

Tot acht weken mag u kalveren in een zogenoemde eenlingbox houden. Na acht weken moeten ze naar een jongveestal. Het Besluit houders van dieren stelt de volgende eisen aan deze jongveestallen:

  • kalveren lichter dan 150 kilogram hebben een vloeroppervlakte van 1,5 m2 per kalf
  • kalveren die tussen de 150 kilogram en 220 kilogram wegen hebben een vloeroppervlakte van 1,7 m2 per kalf
  • kalveren zwaarder dan 220 kilogram hebben een vloeroppervlakte van 1,8 m2 per kalf
  • de vloer heeft een stevige, vlakke en stabiele oppervlakte; deze vloer is stroef en aangepast aan het gewicht en de grootte van de kalveren
  • de kalveren kunnen zonder problemen liggen, rusten, opstaan en zichzelf likken.

De ligruimte voor uw jongvee moet comfortabel en droog zijn. Voor kalveren jonger dan 2 weken ligt er goed strooisel. De ligruimte voor uw kalveren is uitgerust met:

  • ingestrooid materiaal
  • een kunststof mat
  • een houten lattenrooster of
  • een rubberen toplaag.

Oostbeton levert jongveeroosters (of kalverroosters) met een spleetbreedte van 25, 30 of 25 mm. Ze zijn 500 mm breed, belastbaar tot een diergewicht van 400 kg en goed te combineren met rubbermatten. Met deze prefab betonnen vloerelementen kunt u uw jongveestal de vloer geven die uw kalveren en pinken verdienen én waarmee u aan de wet- en regelgeving voldoet. De jongveeroosters van Oostbeton zijn niet te glad, niet te stroef, voeren de kalvermest goed af en zijn goed schoon te houden. Met kalverroosters van Oostbeton kiest u voor comfort, hygiëne en maatwerk.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van prefab betonroosters in uw jongveestal? Of over andere toepassingen van betonelementen op uw bedrijf? Neem contact op met Oostbeton voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!