Gras inkuilen in sleufsilo’s
De moderne sleufsilo’s van Oostbeton bieden een degelijke en flexibele oplossing voor het luchtdicht inkuilen van ruwvoer zoals gras en maïs. Met de keerwanden en andere prefab betonnen elementen van Oostbeton kunt u als veehouder uw eigen sleufsilo’s op maat samen laten stellen. Zo zijn alle keerwanden in verschillende lengtes leverbaar. Ook verschillen ze van elkaar in dikte en hoogte. Het materiaal van de prefab elementen waarmee een sleufsilo van Oostbeton wordt opgebouwd is bestand tegen een groot gewicht en een hoge druk. Hierdoor kan een sleufsilo met gemak duizenden kilo’s gras, maïs of ander veevoer bergen, zonder het risico dat de wanden daaronder bezwijken.
Luchtdicht inkuilen van gras
Een sleufsilo biedt de mogelijkheid om gras direct vanaf drie kanten luchtdicht in te kuilen: de achterkant en de twee zijkanten. Na het inkuilen hoeft dan alleen nog de boven- en voorkant van de sleufsilo luchtdicht te worden ingepakt.
In de kuil ondergaat het gras onder invloed van micro-organismen een biochemisch proces met verschillende fasen. In de eerste fase verbruiken het plantenmateriaal en de aerobe micro-organismen het nog in de kuil aanwezige zuurstof. Wanneer het gras in de kuil tijdens het inkuilen goed wordt aangedrukt en daarna luchtdicht wordt afgedekt, duurt deze fase slechts enkele uren. De volgende fase is de fermentatiefase. In deze fase worden de melkzuurbacteriën in de kuil actief. Dit melkzuur wordt geproduceerd uit de suikers in het gras. De melkzuurbacteriën zorgen voor een stabiele zuurgraad (pH-waarde) in de kuil. En dat is weer belangrijk om het ingekuilde gras goed te conserveren.
Om de zuurgraad in het kuilgras stabiel te houden, is het belangrijk dat er geen zuurstof bij de melkzuurbacteriën kan komen. Dat is ook nodig om broei te voorkomen. Broei ontstaat wanneer gisten en azijnzuurbacteriën weer actief worden door contact met zuurstof uit de lucht. De pH-waarde stijgt dan naar het ideale niveau voor de ontwikkeling van schimmels en bacteriën die het gras bederven. Broei heeft een grote invloed op de droge stof en resulteert in een lagere voedingswaarde van het ingekuilde gras.
Tot slot kan zuurstoftoetreding tot het ingekuilde gras ook tot schimmelvorming in het kuilvoer leiden. Die schimmel vertoont zich als blauwe plekken in de kuil. De schimmel Penicillium roqueforti bijvoorbeeld heeft maar weinig zuurstof nodig om zich snel te ontwikkelen.
Schimmelgroei in het kuilvoer bedreigt de gezondheid van mens en dier. Bij inademing kunnen schimmelsporen allergieën en luchtweginfecties veroorzaken. Bovendien kan het reeds genoemde Penicillium roqueforti mycotoxinen produceren. Deze gifstoffen kunnen bij consumptie van het gras de diergezondheid schaden.
Gras inkuilen met prefab betonnen sleufsilo’s
Met behulp van de betonnen prefab sleufsilo’s van Oostbeton kunt u gras zo luchtdicht mogelijk inkuilen. Hiermee maakt u het risico op broei, schimmels of bederf van uw kuilvoer een stuk kleiner.
U kunt een sleufsilo van Oostbeton met behulp van losse elementen zoals keerwanden en L-wanden op maat bestellen en samenstellen. De keerwanden scheiden de grond van het water, zodat er geen vocht bij uw kuilvoer kan komen. En evenals de L-wanden, waarmee u de sleufsilo de door u gewenste vorm kunt geven, zijn de keerwanden bestand tegen een groot gewicht en een hoge druk.
De prefab betonnen sleufsilo-elementen van Oostbeton, zoals keerwanden en L-wanden, zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, diktes en hoogtes. Om meer gras of maïs in te kuilen kunt u uw sleufsilo zowel langer als hoger maken. In beide gevallen zult u ook dikkere wanden nodig hebben om de sleufsilo bestendig te maken tegen de druk en het gewicht van het kuilvoer.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden om samen met Oostbeton een sleufsilo op maat samen te stellen? Of over andere toepassingen van prefab betonelementen op uw bedrijf? Neem contact op met Oostbeton voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!