Aardappelroosters

Akkerbouwproducten zoals aardappels en uien hebben beluchting nodig. Wanneer dergelijke producten net zijn geoogst, worden ze meestal tijdelijk opgeslagen in een sleufsilo met damwanden. Of op een betonnen stortvloer op het erf. Om te voorkomen dat het product gaat schimmelen, moet het vocht  in het product de kans krijgen om te verdampen. Dit lukt alleen wanneer er voldoende zuurstof bij het product kan komen. De aardappelroosters van Oostbeton werken als ventilatieroosters. Hierdoor kan er voldoende lucht bij de aardappels of uien komen.

U kunt de ventilatieroosters van Oostbeton in verschillende lengtes, hoogtes en spleetbreedtes bestellen. En dat in drie varianten qua aslast: 4 ton, 10 ton en 15 ton. Deze prefab betonelementen zijn degelijk geconstrueerd en kunnen dus tegen een stootje.

ventilatierooster aardappelen uien

Productblad downloaden

Van elk product hebben wij een apart PDF productblad beschikbaar. Hierin staat alle informatie + specificaties van het product.

Klik op de button om het productblad te downloaden.

Ventilatieroosters en beluchting

Akkerbouwproducten zoals aardappels en uien kunnen op verschillende manieren worden belucht. Denk hierbij aan ventilatoren en ventilatiekanalen. Maar ook aan koel- en droogmethoden met een vergelijkbaar effect. Al deze beluchtingsmethoden hebben als doel om condensatie van vocht in het product te voorkomen.

Het is onvermijdelijk dat uw mooie akkerbouwproduct met een bepaalde hoeveelheid vocht van uw land komt. Bij een tijdelijke opslag van bijvoorbeeld aardappels of uien in een sleufsilo of op een stortvloer kunt u geen geavanceerde klimaatregulatie zoals ventilatiesystemen of droogkamers toepassen. Het is dan uw uitdaging om ervoor te zorgen dat de lucht op een natuurlijke manier bij het product kan komen. Zodat het vocht in het product kan verdampen. Lukt dit niet, dan zal het vocht op de koudste plekken in de productvoorraad gaan condenseren. Hierdoor kan het vocht tot schimmels en ziekte in uw product leiden.

Door uw aardappels of uien op een vloer met ventilatieroosters te storten, zorgt u ervoor dat deze producten van onderaf worden belucht.

Zijn alleen Aardappelroosters voldoende?

Zijn alleen de gleuven in aardappelroosters voldoende om uw product voldoende te beluchten? Het antwoord op die vraag hangt van verschillende factoren af. In de eerste plaats van de omvang van de berg producten die u erop stort. Hoe groter het volume aardappels of uien dat u per vierkante meter op de ventilatieroosters stort, hoe geringer het effect van de beluchting. U kunt een hoge berg aardappels of uien met alleen ventilatieroosters niet voldoende beluchten. Maar een goed verspreidde laag producten over een grote vloer van ventilatieroosters kan wel voldoende beluchting opleveren. De lucht die op een natuurlijke manier van onderaf door de ventilatiesleuven op de vloer komt, trekt dan door de hele laag producten heen.

Een tweede belangrijke factor is de hoeveelheid lucht die onder de ventilatieroosters stroomt en de snelheid van die luchtstroming. Kies hoge ventilatieroosters wanneer u zeker wilt zijn van voldoende natuurlijke trek onder de vloer. Eventueel kunt u een overdrukventilator gebruiken om de luchtstroming onder de roosters aan te jagen. Bij te weinig lucht of een te kleine luchtstroming onder de ventilatieroosters, zal de beluchting niet het beoogde effect hebben.

Prefab aardappelroosters van beton

Met de prefab betonnen ventilatieroosters van Oostbeton kunt u een stortvloer voor uw aardappels of uien bouwen die van onderaf voldoende wordt belucht.

De aardappelroosters van Oostbeton hebben de volgende productspecificaties:
• belasting: 4, 10 en 15 ton aslast
• 160 mm hoog
• lengtes 800 tot 3800 mm
• 22-24 mm spleetbreedte.

Met behulp van de betonnen prefab vloerelementen van Oostbeton kunt u elke agrarische vloer op maat laten samenstellen. Omdat wij elk element in diverse varianten kunnen leveren (zoals in verschillende lengtes, diktes en diameters van gaten in roosters), hoeven wij u geen nee te verkopen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van prefab betonnen ventilatieroosters voor de opslag van akkerbouwproducten? Of over andere toepassingen van prefab betonelementen op uw bedrijf? Neem contact op met Oostbeton voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!